АКТУАЛНО


05.06.2020 г. Близо 200 онлайн съдебни заседания отчита Адвокатска колегия-Варна

Близо 200 онлайн съдебни заседания отчита Адвокатска колегия-Варна

Близо 200 участия в съдебни заседания чрез дистанционна видеоконферентна връзка са осъществени в специално оборудваната зала на Адвокатска колегия-Варна от 24 април до сега.

Делата са предимно въззивни на Окръжния съд и граждански на Районния съд. От юни ще бъдат провеждани онлайн заседания и с Апелативен съд по наказателни дела, съобщават от колегията.

„Предмет на делата са казуси по спорове с компанията „Енерго Про“, както и трудово-правни или семейни спорове, а заседания има почти ежедневно“, посочва Калина Милославова, председател на варненските адвокати.

Дистанционните заседания се насрочват по преценка на съда, а провеждането им с някоя от адвокатските кантори става след изрично заявено желание за това от съответната страна по делото и с разрешението на съответния съд.

„Все повече колеги изявяват желание да участват в онлайн съдебни заседания от собствените си кантори. 30 минути преди заседанието системен администратор създава т.нар. „виртуална стая“, който се предоставя на точките за контакт“.

Залата за дистанционно участие на адвокати в заседания, създадена от колегията, се намира в Регионален център за правно консултиране на ул. „Пирот“№8 във Варна.