АКТУАЛНО


28.04.2020 г. Адвокати оборудваха зала за виртуално участие в съдебни заседания

Линк: https://www.vas.bg/bg/a/advokati-oborudvakha-zala-za-virtualno-uchastie-v-sdebni-zasedaniya

 

Специална зала за виртуално участие в съдебни заседания по граждански дела оборудваха от Адвокатската колегия във Варна.

Видеоконферентните връзки се осъществяват по строги правила за работа в дистанционен режим, въведени от съдилищата. Оборудваното помещение се намира в Регионалния център за правно консултиране на ул. „Пирот“ № 8 във Варна.

След образуването на делото и разпределянето му на съдия от дежурния състав, то се насрочва в открито съдебно заседание. Страните биват уведомявани по електронен път или по телефона. Изпращат им се инструкции за дистанционното провеждане на откритото съдебно заседание.

„От съда уведомяват и колегията, а ние осигуряваме достъп на страните и процесуалните им представители до оборудваните за целта пространства в Регионалния център. Изслушване на вещи лица по експертизи, както и разпити на свидетели се провеждат в съответната съдебна палата, там са съдебният състав и съдебният секретар“, посочи Калина Милославова, председател на Адвокатска колегия – Варна.

30 минути преди заседанието системен администратор създава т.нар. „виртуална стая“, като линкът й съдържа номера на делото и годината. Този линк се предоставя на точките за контакт.

„Процесуалните представители на страните се явяват 30 минути преди заседанието, за да получат линка и да се направи проба на връзката. Камерите на двата осигурени компютъра са насочени към всяка от страните с оглед възможност за постоянен визуален контакт със съдебния състав“, обясни председателят.

Легитимирането за участие в заседанието става с документ за самоличност.

Източник: https://bnr.bg/varna/post/101266103/advokati-oborudvaha-zala-za-virtualno-uchastie-v-sadebni-zasedania?fbclid=IwAR2pO1kD6pFxL8dvt8c1iQeTWEiWV7rzb2B7j8Q439XAGUo8T0_1YlGp23Y

Още по темата: http://defakto.bg/2020/04/27/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d...